dinsdag 27 januari 2009

Germaine Tailleferre (1892 - 1983)

Zoals overal duurde het ook onder componisten een tijdje voordat vrouwen zich met de zaken mochten gaan bemoeien. We kennen er niet zo heel veel, laat staan wat ze geschreven hebben. Het is vaak genoeg 'de vrouw van' geweest: mevrouw Schumann schreef een beroemd strijkkwartet en Alma Mahler mocht met haar Gustav trouwen, maar dan moest dat met dat muziek schrijven wel afgelopen zijn - hij duldde geen enkele concurrentie.

Er was ook een vrouw in het gezelschap van de Groupe des Six, waarvan ik Milhaud al eerder noemde. Zij heette Germaine Tailleferre en om klaarblijkelijk de achterstand van de vrouwen even goed te maken zorgde ze voor een enorme verscheidenheid aan muzikale werken. Naast opera's, balletten, werken voor orkest en solo-instrumenten als harp en piano was ook filmmuziek van haar hand. Ze was getrouwd met karikaturist en schilder Ralph Barton en leerde hierdoor onder andere Charlie Chaplin kennen.

Haar muziek was in lijn met de algemene opvatting van Les Six: geen impressionistisch geneuzel of Wagneriaanse godenbombast, maar heldere, frisse melodieën die je hoe dan ook serieus moet nemen. Wat ik nu van haar ken en mooi van haar vind: luister naar haar Impromptu voor piano, haar Berceuse voor viool en begeleiding en haar Pianotrio. Transparante, Franse muziek zoals de groep het wilde.

Of luister naar deze Arabesque voor klarinet met begeleiding.

(foto onder: Ralph Barton met Charlie Chaplin)