zondag 15 maart 2009

Vexations

Binnenkort in het Muziekgebouw aan 't IJ: Vexations van Erik Satie. Een werk waarvan zowel de bedoelde uitvoering als de betekenis in nevelen is gehuld. De achtergrond: Satie schreef een paar maten muziek en schreef er onder: 'Om dit motief 840 maal achtereen voor zichzelf te spelen, is het goed om zich van tevoren, en in de diepste stilte, door ernstige onbeweeglijkheid voor te bereiden'.

Wel, daaruit concludeerden mensen dat het dan ook maar 840 keer gespeeld moest worden. Maar waarom dan in 's hemelsnaam 840 keer? Hoe snel moest het worden gespeeld? Welke dynamiek wordt er gevraagd? Moet het eigenlijk wel op een piano worden uitgevoerd? Waar slaat dit op?

Meerdere theorieën: Satie zou een mantra hebben willen schrijven. Of: Satie zou de saaiheid hebben willen uitdrukken. Of: Satie zou zich tegen de unendliche Melodie van Wagner willen afzetten en een stuk willen maken dat net zo lang doorging, en net zo goed nergens op uitkwam.

Duidelijkheid is er nooit gekomen, maar dat het intrigeert blijkt maar weer: 4 april gaan 10 pianisten in Amsterdam er weer aan zitten. Uitvoeringen gaan meestal vergezeld van een persoon met een tellertje naast de piano. Als je wilt kun je gelukkig gewoon komen en gaan wanneer je wilt (en het is ook nog eens gratis). Voor wie 1/840e Vexations alvast wil horen om zich daarna in stilte en door ernstige onbeweeglijkheid voor te bereiden: kijk hier.