woensdag 4 februari 2009

Victor Eugène Louis de Stuers

Het verhaal ken ik wel, maar wie maakte nou eigenlijk al die tekeningen langs de wenteltrap in het Leidse Academiegebouw?

Het blijkt de Limburger jonkheer de Stuers te zijn. Zoals de universiteit het vertelt zou het zo zijn geweest dat hij zich een keer in het oude klooster liet insluiten en in 1 nacht alle wandtekeningen voor z'n rekening zou hebben genomen. Over de universitaire levensloop van de student; het Zweetkamertje voorzag hij van wat meer diabolische decoraties, compleet met de spreuk die Dante ook boven de poort van de hel plaatst.

Na zijn rechtenstudie en -promotie werd hij in 1869 advocaat en later ook lid van de Tweede Kamer voor de Roomsch-Katholieken. Hij werd echter het meest bekend door het poneren van een aantal stellingen in het literair tijdschrift De Gids, waarin hij een onverschilligheid van de Nederlander ten opzichte van kunst en het in stand houden van monumenten noemde. Daarop werd hij referendaris bij Binnenlandse Zaken, nieuwe afdeling Kunsten en Wetenschappen. Hij gaf hier onder andere aan Pierre Cuypers opdracht tot ontwerp van een Rijksmuseum in Amsterdam en hield zich in zijn nieuwe functie ook bezig met de interne organisatie van diverse musea, zoals het Mauritshuis in Den Haag. Hij werd door zijn beleid bekend als de oprichter van de Nederlandse monumentenzorg. Zou in retrospect een mooie monumentbehoudende actie van hem zijn geweest dus, als dat verhaal van de universiteit waar is.