zaterdag 7 februari 2009

Spirit of Ecstasy

Zo heet dat beeldje op de voorkant van een Rolls-Royce, die zelf ook vaak een spooknaam heeft ('Phantom', 'Wraith', 'Shadow'). Het is niet een engeltje, zoals vaak wordt gezegd, maar een vrouw die vleugels lijkt te hebben doordat ze een dun kleed over haar armen draagt. Mascottes waren hip in de tijd dat het werd ontworpen.

Het is het resultaat van een affaire tussen een automobielpionier en zijn secretaresse Eleanor Velasco Thornton. De ontwerper van het beeldje was met de man bevriend en maakte een staande afbeelding van haar in een zwierig gewaad, terwijl ze haar vinger op haar mond houdt om de toeschouwers te manen te zwijgen over haar liaison. Rolls-Royce wilde echter iets meer in de lijn van de Nike uit het Louvre, het symbool van snelheid en overwinning. Eleanor werd daarop veranderd en afgebeeld alsof ze vleugels had.

Erg gewild bij dieven, deze dingen (sommige zijn van 24-karaats goud). Allerlei beveiligingsmechanismes zijn dus ingebouwd: met een druk op de knop schuif je je Spirit de auto in en uit.