vrijdag 13 februari 2009

Over the river

Wat doet Christo eigenlijk op dit moment?

Of beter: wat doet het duo Christo en Jeanne-Claude op dit moment? Op hun website geven ze aan dat het fout is de kunstenaar 'Christo' te noemen, aangezien ze alles samen doen en ook zo vermeld willen worden. Dat ze dat op hun pagina zelf ook structureel verkeerd doen, zien ze blijkbaar door de vingers.

Maar goed, wat zouden ze nu eens aan het inpakken zijn? Want dat is waar ze het bekendst mee zijn geworden. Ze omgaven de Pont Neuf, de Reichstag, bomen in een park in Zwitserland en eilanden voor de kust van Florida met een geweven textiel om een vervreemdingseffect op te wekken: het landschap of het deel van de stad wordt ineens drastisch veranderd. Met name de situatie na het uitpakken, wanneer alles weer zoals vanouds is, is interessant: je kijkt weer naar wat er altijd al stond, met andere ogen.

Een tijdrovend en duur project waar ze nu aan werken blijkt 'Over The River' te zijn: de Arkansas River in Colorado wordt overdekt met 8 panelen van een weerkaatsend textiel, dat de lucht zal weerspiegelen en te zien zal zijn vanaf de autoweg die er langsloopt. Ze werken er dag en nacht aan om alle toestemmingen voor elkaar te krijgen - bij de uitvoering zal het werk 2 weken te zien zijn, en in de 2 weken erna weer worden verwijderd. En de kunstenaars betalen alles zelf: giften worden geweigerd.

Hier meer informatie.