zaterdag 14 februari 2009

Utagawa Hiroshige

Vanmiddag op de valreep (volgende week eindigt de tentoonstelling) naar het SieboldHuis op het Rapenburg, voor het werk van Hiroshige. Er is gekozen om dat in twee periodes te laten zien: de vorige was eind vorig jaar en heb ik moeten missen.

De Japanse kunstenaar maakte afbeeldingen met behulp van de ukiyo-e-techniek, waarbij je verschillende houtsnedes gebruikt om 1 afbeelding te maken, in kleur. Beroemd zijn onder andere zijn afbeeldingen van de Fujivulkaan en zijn '53 Stations van de Tokaido', waar hij het Japanse landschap vastlegde in stations langs een bekende weg in Japan.

De bordjes bij de prints (behulpzaam, maar onverzorgd) roemden de ukiyo-e-afbeeldingen vanwege het feit dat bij de eerste keren afdrukken de houtnerf in de kleurvlakken te zien is, wat structuur geeft aan lucht, water, etc. Na een aantal keren afdrukken lopen de nerven vol en verdwijnt die structuur. Ik vind hoe dan ook niet dat het altijd even goed werkt: in mindere gevallen zie je een duidelijke nerf in de lucht zweven die eigenlijk iets te duidelijk aan hout doet denken. Hoe dan ook: mooi werk. Met name de simpele landschappen die maar uit een paar lijnen zijn opgebouwd en de grijstintenafbeelding van een karper die tegen de stroom opzwemt.