donderdag 1 januari 2009

Straussconcert

Nou, die bezoekers in de Wiener Musikverein hebben vanochtend hun 900 euro er ruimschoots uitgehaald, zou ik zeggen!

Want tijdens het Nieuwjaarsconcert werd maar liefst één (1) (!) heel werk van zeker 5 minuten gespeeld dat níet door een lid van de Johann Straussclan is gecomponeerd: het laatste deel van de Abschiedssymphonie van Joseph Haydn, ter gelegenheid van diens 200e sterfjaar. Volgens Joop van Zijl de eerste keer dat dit gebeurde in de geschiedenis van het concert! Toegegeven, ook een werk van de ongetwijfeld vermaarde Josef Hellmesberger (???) stond op het programma, maar dat zorgde ook eigenlijk niet voor een stijlbreuk.

Waarom doet de Wiener Philharmoniker dit toch elk jaar? Waarom moeten ze altijd maar weer hun hele programma vullen met werken van de familie Strauss? Dit jaar speelden ze alles bij elkaar 19 werken, waaronder 14 van Johann Strauss jr, 2 van z'n vader, en 1 van z'n broer. Smaken verschillen - ik vind het saai. In 2010 moet het anders. Daarom, hierbij het programma voor volgend jaar, met net zo zeer Oostenrijkse componisten als Johann S.

-----------

W.A. Mozart - Serenade no. 10 KV 361 'Gran Partita' voor 13 blazers

Pauze

A. Bruckner - Symphonie no. 8

Toegiften:
J. Strauss jr. - An der schönen blauen Donau op. 314
J. Strauss sr. - Radetzkymars op. 228

-----------

Koffie en thee gratis; tijdens de pauze is er gelegenheid tot het uitvoeren van ballet. Prosit Neujahr!

(Overigens: de Strauss die er naar mijn mening veel meer toe doet, Richard (geen familie), ligt in skischansspringplek Garmisch-Partenkirchen begraven.)