zaterdag 6 december 2008

Klavecimbelbouwpakket

Ze bestaan: pakketjes met (afgezien van het gereedschap) alles wat je nodig hebt om een klavecimbel te maken. Een tijd terug vertelde iemand me erover.

Wolfgang Zuckerman, klavecimbelbouwer, kon de vraag naar afgewerkte modellen niet meer aan en besloot het werk bij de klant te leggen. Je krijgt een verzameling triplex, snaren, metalen onderdelen, en een afgewerkt toetsenbordje. Vervolgens heb je onder andere een boormachine, een beitel en een houtschaaf nodig om het klusje te klaren en het zal je nog een goede hoeveelheid tijd kosten, maar dan heb je ook wat. Mocht je er geen zin in hebben om het hele ding in elkaar te zetten, maar wel om de finishing touch aan te brengen, dan is ook daar in voorzien: het klavecimbelpakket komt in 6 vormen, oplopend van een verzameling losse onderdelen naar steeds verder gevorderd en uiteindelijk helemaal af. Het spinet en het clavichord zijn ook in bouwpakketvorm op de markt.

IKEA zou een muziekinstrumentafdeling moeten beginnen, waarop je ook zelfbouwpiano's, -violen en -fagotten kunt kopen. Met geperst hout, grote zakken met schroefjes, en heel, heel ingewikkelde bouwplannen. Als zij niet willen kan Lundia misschien een kliksysteem ontwerpen om in een willekeurige hoek van je kamer een pijporgel in te kunnen bouwen.