zaterdag 9 mei 2009

Draaiorgelboek

In de binnenstad zit een zaakje waar de boeken die draaiorgels nodig hebben worden gemaakt. Iemand die dat doet blijkt een draaiorgelboekkapper te heten. Na er voor de zoveelste keer 's avonds te zijn langsgelopen besloot ik de eigenaar maar eens te mailen. Als ik de mogelijkheid heb om een draaiorgel alles te kunnen laten spelen wat ik wil, dan wilde ik wel eens weten wat dat kost. Weg met verkrachtingen van Frank Sinatra en al die tulpen uit Amsterdam: dramatische muziek zal er klinken. Bruckner of Prokofiev. Of iets moderns, atonaals.

Hij stuurde heel vriendelijk terug: '(...) Niet ieder (klassiek) stuk kan voor elk draaiorgel gemaakt worden. De meeste draaiorgels, zeker de kleinere types, zijn namelijk niet chromatisch. De prijs wordt per meter berekend. Ook hierin zijn weer prijsverschillen. Hoe groter de bezetting van het orgel, hoe breder de boeken, hoe hoger de meterprijs. De meterprijs loopt van 7 euro per meter tot 25 euro per meter. De snelheid waarmee de boeken door het orgel lopen is ongeveer 3.60 meter per minuut. (...)'.

Hm. Acht minuten spookmuziek Danse Macabre van Saint-Saƫns. Keer 3.60, keer waarschijnlijk 25 euro, want zo groot is de bezetting wel. Dat is 720 euro. Beetje duur. Nog eens even goed nadenken over een kort, eenvoudig, maar toch bepaald niet alledaags draaiorgelnummer. En dan een opname maken en een mannetje ervoor met zo'n centenbakje. Dat op het conservatorium heeft gestudeerd, want een makkelijk bij te houden ritme hoeft het niet per se te zijn.