zaterdag 21 maart 2009

Benadeelde-instrumentenconcerten

Je hebt heel veel concerten voor piano of viool met orkest, daarna komt een gebied van cello-, trompet-, hoorn- of hoboconcerten die net wat minder talrijk zijn (maar waar genoeg bekend werk tussen zit), dan heb je nog een paar overbekende concerten voor instrumenten die nog steeds niet hun zegje hebben mogen doen (zoals een harpconcert van Händel), maar er blijven toch nog altijd wat instrumenten over die eigenlijk nooit eens in de schijnwerpers kunnen staan. Speel vooral geen tuba als je een grote naam als solist wilt verkrijgen.

Maar bestaan ze nou überhaupt? Zijn er wel concerten voor benadeelde instrumenten die (vanwege dynamische beperking?) zelden op de voorgrond staan? Hindemith hielp een handje mee: hij schreef een sonate voor vrijwel elk instrument. Ook voor tuba, ook voor contrabas. Maar met pianobeleiding - niet met orkest.

Maar jawel, ze zijn er zeker, gelukkig:

Gordon Jacob schreef een paukenconcert.

Domenico Dragonetti schreef er een voor contrabas.

En Ralph Vaughan Williams hielp ons aan een tubaconcert.

En er zijn er meer. Goed, misschien niet het allerhoogste dat ooit in muziekland bereikt is en waar een contrabas voor gebruikt wordt lijkt ook grotendeels wel op een cello te kunnen. Maar laten we niet zeuren: hebben die arme drommels ook eens wat. Heel goed.