zaterdag 28 februari 2009

John Tenniel

Vandaag zou Sir John Tenniel, de illustrator van Lewis Carrolls verhalen over Alice, 189 jaar oud geworden zijn. Hij is overigens dit jaar ook 95 jaar dood, en aangezien we tegenwoordig elk jaar moeten weten wiens jaar het is: tijd voor een Tennieljaar. Darwin was niet de enige persoon in zijn tijd.

Tenniel probeerde het eerst met serieuze tekeningen maar kwam vanwege een net iets te populair geworden spotprent terecht in de humoristische afbeeldingen, die hij uiteindelijk ging tekenen voor het bekende tijdschrift Punch (waar ook Kingsley Amis, William Thackeray en A.A. "Winnie de Poeh" Milne voor schreven). Hij werd aangenomen op basis van zijn tekeningen bij de fabels van Aesopos en werd zo'n illustrator wiens afbeeldingen bepalend werden voor hoe de figuren uit de boeken voor altijd overal zouden worden afgebeeld, bijvoorbeeld in films. Sidney Paget, de illustrator van Sherlock Holmes, was er ook zo een.

Carroll moet hem redelijk gek hebben gemaakt met zijn instructies: Alice zou er precies zo uit moeten gaan zien als de schrijver in gedachten had. Na Wonderland kwam Through the Looking Glass - voor het laatste werk zou Carroll een stuk meer overtuigingskracht moeten hebben getoond.

Hier een overzicht van zijn Alice-illustraties.