donderdag 29 januari 2009

Tonnus Oosterhoff

Gisteren werd Ramsey Nasr als dichter des vaderlands gekozen. Ik ken hem niet, maar z'n gedicht en voordracht vond ik in ieder geval wel de beste die er getoond werden tijdens de uitzending, met Joke van Leeuwen als goede tweede. Ik ben benieuwd naar wat Nasr gaat afleveren.

Ook werd gisteren de eerste Awater Poëzieprijs toegekend aan een dichter die ik inmiddels al wel een tijdje ken: Tonnus Oosterhoff! Hij schreef volgens de recensenten de beste dichtbundel van het afgelopen jaar: Ware Grootte. En hij krijgt er maar liefst 500 euro voor.

Gisteren waren we het er over eens dat Oosterhoff niet geschikt zou zijn als dichter des vaderlands: de flarden die hij opvangt uit het dagelijks leven komen meestal op zo'n onherleidbare manier terug in zijn gedichten dat ze waarschijnlijk niet zouden passen voor successen van Olympische teams of openingen van schutsluizen. Gelukkig is dat niet erg.

Iets anders is dat Oosterhoff ook multimedia-gedichten schrijft (bij z'n bundel Hersenmutor zat een CD-ROM) die uiteraard heel geschikt zijn voor internet. Zijn site bevat een aantal interessante gedichten met geluid en animatie.

Hier te zien.