woensdag 17 december 2008

Rachmaninoff in Californië

Helemaal aan het einde van zijn leven woonde meesterpianist, componist en dirigent Sergej Rachmaninoff in een mooi huis in Beverly Hills. Hij had uitzicht op de Grote Oceaan en er was een mooie tuin met bloemen en fruitbomen. Rachmaninoff had niet veel geluk met z'n huizen: tijdens zijn leven betrok hij er zes, waarvan hij er een weliswaar gewoon verkocht, maar de anderen hem afgenomen (in een door de Bolsjewieken aangepakt Rusland) of praktisch afgenomen waren (in Duitsland en Zwitserland, tijdens de Tweede Wereldoorlog). Hij verwachtte in die lijn dat als dit huis hem zou worden afgenomen, het door de Japanners zou zijn.

De 30 jaar jongere Russische pianist Vladimir Horowitz (over wie binnenkort meer) was goed bevriend met de componist, woonde in de buurt en zocht hem vaak op. Ze maakten samen muziek en gaven concerten met twee piano's voor een publiek van hooguit één persoon. Puur voor het plezier.

Bovenstaande foto vond ik van de twee legendes, terwijl ze met een andere beroemdheid uit een totaal andere hoek spreken. Van links naar rechts: Rachmaninoff, Walt Disney, Horowitz! De componist was geboeid door films (hoewel hij ze eigenlijk nooit ging zien) en liet zich in Hollywood op de hoogte brengen van het productieproces. De Musical Courier schreef over het bezoek aan de Disneystudio: 'Part of the program was the running of Disney's early film Mickey's Opry House, in which the tiny hero was seen as a concert pianist playing Rachmaninoff's most famed Prelude. Its composer told Walt, "I have heard my inescapable piece done marvellously by some of the best pianists, and murdered cruelly by amateurs, but never was I more stirred than by the performance of the great maestro Mouse." '. Wie beweert dat Rachmaninoff een depressieve man zonder humor was kent slechts een halve musicus.