vrijdag 20 februari 2009

Museumbos

In de buurt van Almere werkt men aan een bos dat een aantal kunstwerken zal huisvesten die volledig gebruik gaan maken van het bos zelf. Het project heet Museumbos en er zijn nu 6 projecten lopende, eentje nog op de tekentafel. De meest aansprekende twee wat mij betreft:

'Tempo' - Boto van der Meulen. Elk jaar wordt op een punt in een grid een nieuwe lindeboom geplant, met een boodschap in een fles eronder. Na 100 jaar wordt elk jaar de eerst geplante en groot geworden boom gekapt en de bijbehorende fles opgegraven en geopend, waarna een nieuwe boom wordt geplant.

'In eenzaamheid' - Birthe Leemeyer. Een stuk bos wordt speciaal afgezet met een ondoordringbare haag. Er is slechts 1 hek waardoor je naar binnen kunt. Er mag maar 1 persoon tegelijkertijd in het bos zijn, zodat die een gevoel van totaal alleen zijn in de natuur kan ervaren.

De laatstgenoemde kunstenares heeft nog meer interessant werk: ze werd bekend door een flesje met parfum dat de geur van een verdwenen stoomgemaalpolder heeft. L'Essence de Mastenbroek.

Misschien even onthouden dus, voor als je in de Flevopolder bent.